2 Δεκ 2013

Το "Γαιόραμα" στον Αρκτούρο (Η εκπομπή)

Σε αυτή την εκπομπή αποφασίσαμε να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα και να παίξουμε παρέα με τα κουτάβια του ελληνικού ποιμενικού που φιλοξενεί ο Αρκτούρος στην περιοχή Αγραπιδιές, κοντά στον Αετό. 
Με αφορμή το οδοιπορικό μας στο νομό Φλώρινας, βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου και μάθαμε για την φυλή που αιώνες τώρα συνδράμει τους Έλληνες κτηνοτρόφους. 

Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος εκτρέφεται αιώνες τώρα, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η προσαρμογή του στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, με την πάροδο των αιώνων του έδωσε την δυνατότητα να διαμορφώσει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο και αναντικατάστατο φύλακα, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα και ο λύκος. Σήμερα η παραδοσιακή αυτή ελληνική φυλή σκύλων κινδυνεύει με εξαφάνιση. 
Ο Αρκτούρος έχει ξεκινήσει πρόγραμμα διάδοσης του ελληνικού ποιμενικού.Μέσα από ένα δίκτυο που έχει αναπτύξει ετησίως παρέχει σκυλιά σε κτηνοτρόφους, προκειμένου να διασωθούν τα γνήσια χαρακτηριστικά της φυλής. 
Αν και τα κουτάβια είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, δεν θα έλεγα το ίδιο για τους ενήλικες σκύλους που είναι πραγματικοί φύλακες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου