25 Νοε 2013

Το "Γαιόραμα" στη Φλώρινα (Η εκπομπή)

Όλη η δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς αλλά ιδιαίτερα ο νομός Φλώρινας συνδυάζει εικόνες που το μάτι δεν χορταίνει να βλέπει. Φτάνοντας από την πλευρά της Έδεσσας συναντάμε τον κάμπο του Αμυνταίου με τα αμπέλια και τις λίμνες για να διασχίσουμε στη συνέχει την πόλη της Φλώρινας, με τα παραδοσιακά σπίτια και τον Σακουλέβα που τη διασχίζει, να περάσουμε τη Βίγλα με τα δεκάδες φθινοπωρινά χρώματα και να καταλήξουμε στις Πρέσπες. 

Αυτό κάναμε και στο οδοιπορικό μας, μόνο που το συνδυάσαμε και με μια "βόλτα" στις γεύσεις του τόπου. 
Όσπρια Πρεσπών, μαζεμένα στο χέρι από ανθρώπους που άφησαν την πόλη για να κατοικήσουν σε ένα μέρος που ακόμη δεν έχει φτάσει το ίντερνετ. 
Βιολογικό μέλι, από ένα κτήμα κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια, από μια οικογένεια που και αυτή εγκατέλειψε την πόλη και παλεύει σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς. 
Πίτες. Γιατί στη Φλώρινα η πίτα είναι το πιο διαδεδομένο φαγητό. Και όταν η γέμιση προέρχεται απο φρέσκα λαχανικά του τόπου η θρεπτική της αξία μεγαλώνει. 
Ζυμαρικά από σιτάρι της περιοχής. Φτιαγμένο με μεράκι σε μια οικογενειακή επιχείρηση στο Ξινό Νερό που αγωνίζεται να διατηρήσει τις ρίζες μας. 
Στα γυρίσματα βοήθησε ο καλός καιρός (παράδοξο για τέτοια εποχή στο νομό) αλλά και οι ζεστοί άνθρωποι που μας βοήθησαν να δούμε τη γη τους μέσα από τα δικά τους μάτια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου