12 Νοε 2013

Το "Γιαόραμα" στη μάχη της φέτας και του γάλακτος (Η εκπομπή)

Τις προηγούμενες εβδομάδες η ελληνική φέτα έδωσε μια σκληρή μάχη εκτός ελληνικών συνόρων και, εκ πρώτης ανάγνωσης τουλάχιστον, φαίνεται να την κέρδισε. Η εκπομπή αυτής της εβδομάδας είναι, λοιπόν, αφιερωμένη στις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Καναδά, ο οποίος ζητούσε να ονομάζει το δικό του λευκό τυρί "φέτα". 


Η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ορίζει ότι όλα τα λευκά τυριά θα πρέπει να αναγράφουν ότι είναι "τύπου φέτας" ή κάτι τέτοιο, γεγονός που ενισχύει ως ένα βαθμό τουλάχιστον την ελληνική φέτα. 
Για να συγκεντρώσουμε το υλικό ξεκινήσαμε με συνεντεύξεις από τη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και καταλήξαμε στις Βρυξέλλες για να μιλήσουμε με εκπροσώπους της Κομισιόν. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ξεκινήσουν την τυροκόμηση του γάλακτος που παράγουν για να επωμιστούν και τα οφέλη, ενώ η συζήτηση έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα, που τείνει να καταργηθεί.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου