16 Μαΐ 2013

Το "Γαιόραμα" στο Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς (φώτο και promo-video)

Μετά το "κίνημα της πατάτας" που ξεκίνησε πέρσι από την Πιερία τα λεγόμενα "κινήματα χωρίς μεσάζοντες" έλαβαν μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. 
Μια τέτοια προσπάθεια είναι και το Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς, το οποίο κάθε εβδομάδα στην πλάζ Αρετσού στήνει ένα υπαίθριο παζάρι προκειμένου ο κόσμος να προμηθεύεται λαχανικά, φρούτα, μέλι, κρασί και λάδι απ' ευθείας από τους παραγωγούς. 
Η εκπομπή "Γαιόραμα" βρέθηκε εκεί για να δει εκ των έσω πως λειτουργεί ένα τέτοιο κίνημα. Διαπιστώσαμε ότι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι και ζητάνε πλέον να υπάρξει θεσμοθέτηση αυτών των "αγορών παραγωγών" ώστε οι καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να προμηθεύονται φθηνά προϊόντα και οι παραγωγοί να έχουν κέρδος από τις καλλιέργειες τους. 
Τα μέλη της συντονιστικής ομάδας του Αγροτικού Παντοπωλείου Καλαμαριάς μας μίλησαν για την ιδέα ίδρυσης του αλλά και για τις επιθέσεις που δέχτηκαν από εμπόρους. Αναφέρθηκαν στο ανοιχτό δίκτυο που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη από τα μέλη όλων των αντίστοιχων κινημάτων και μας κάλεσαν 1 Ιουνίου στη δράση που θα λάβει χώρα στη ΔΕΘ σε συνεργασία με παραγωγούς της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 
Παράλληλα στην εκπομπή θα προβάλουμε ένα 5λεπτο από το ντοκιμαντέρ "Φόρος Τιμής στην Καταλονία ΙΙ" το οποίο είναι ουσιαστικά μια ιστορία που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.

Προβολή:
TV SUPER 
Παρασκευή 16/05/2013 στις 22:00
Δευτέρα 20/05/2013 στις 18:00

PELLA TV 
Σάββατο 25/05/2013 στις 14:00
Δευτέρα 27/05/2013 στις 23:00



Δείτε το promo - video εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου